English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

12 Aralık 2017 Salı

KİREÇTE KABAK REÇELİ

KİREÇTE KABAK REÇELİ

Sessiz kalan insanlar var ya emin olun onların cümleleri daha yıkıcıdır daha kırıcıdır ama daha merhametli oldukları için söyleyemezler...
-----------------------------------------------------------
Ne zaman dünya hevesimi kırsa bir ayet düşüyor gönlüme;
Vakti geldiğinde Rabbin sana gönlündekini verecek ve seni hoşnut kılacak.
-----------------------------------------------------------
Merhaba arkadaşlar bu nefis lezzet güzel Anneciğimin ellerinden Rabbim cümlemizin anne babalarına sağlıklı , hayırlı uzun ömürler versin İnşaAllah. AMİN.
kireç suyunda bekletilen reçeller her zaman kıtır kıtır ve çok lezzetli olur. Kireç suyu derken tabiki meyveler direk kirecin içerisine atılmıyor. Öncelikle kireç suyun içine atıldıktan sonra sönmesi bekleniyor ve daha sonra kirecin tortusu kabın altında kalıp üzerine çıkan duru suyu kullanılıyor. Bu suda meyveler 1 gece bekletildikten sonra ertesi gün meyveleri kireç suyundan alıp defalarca yıkıyoruz. Ama tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Bal kabağının tam da mevsimi iken mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Kireçte kabak reçeli nasıl yapılır?



MALZEMELER:
1 Kilo balkabağı (soyulmuş olarak)
5 Su bardağı şeker
6 Su bardağı su
1 Çay kaşığı limon tuzu
300 Gram sönmemeiş kireç
3 Litre su



YAPILIŞI:
*Öncelikle kireç kaymağını yapacağız. Bunun için akşamdan büyük cam bir kavanozun içerisine sönmemiş kireci atın. Üzerine 3 litre suyu ilave edin ve sabaha kadar bekletin.
*Üzerine yarı açık bırakın. Normalde kireç patlayarak çözünür fakat kireç bayatsa patlamaz ama yinede çözünür.
*Soyulmuş kabakları uzunlamasına yada küpler halinde doğrayın.
*Kireç kaymağını yani kirecin üzerine çıkan durulmuş suyu bulandırmadan alın.
*Bu duru suyun içerisine kabakları atın . Kabaklar üste çıkmasın diye üzerine bir ağırlık koyun.
*Kabakları 1 gece bu kireç kaymağında bekletin yani yaklaşık 15-16 saat olmalı.
*Ertesi gün suyunu dökün ve duru su ile 3-4 defa yıkayın.
*Sonra tekrar duru suyun içine koyup yaklaşık 1 saat bekletin.
*Bekleme esnasında genişçe bir tencereye şeker ve suyu koyup 10 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın.
*Kabakları sudan çıkarıp tekrar yıkayın ve ılıyan şerbetin içerisine atın.
*Kaynamaya başlayınca altını kısın. Ve arasıra kevgirle karıştırın ki şerbeti heryerine işlesin.
*Yaklaşık 2 buçuk saat bu şekilde pişecek. Bu süre sonunda kabaklar şeffaf bir renk almaya başlayacak.
*Ocağın altını tekrar açın ve şerbet kıvam alana kadar kaynatın.
*Normal reçel kıvamını almasına yakın limon tuzunu atın ve 2-3 dakika daha kaynatın.
*Sıcakken kavanozlara alın soğuyunca kavanozun ağzını kapatın.
*Serin bir yerde muhafaza edin. Ben dolapta saklıyorum.
*Afiyet şifalar olsun.
*Bereketli olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...