English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

7 Haziran 2018 Perşembe

LAZ BÖREĞİ

LAZ BÖREĞİ



Selamun aleyküm. Hayırlı bereketli Ramazanlar dilerim arkadaşlar. Byrama az bir süre kaldı bu nefis laz böreğini ister bayram tatlısı olarak ister iftar sofralarınız için yapabilirsiniz.
Laz böreğinin adı her ne kadar börek olsa da kendisi çok nefis bir tatlıdır. Üzeri baklava arası kremalı çok hafif bir lezzet . Çok merak ettiğim laz böreğini ilk olarak Rize ayder yaylasında bacıların yerinde tatmıştım ve lezzetine hayran kaldım. Bunu evde denemeliyim derken kısmet bu zamanaymış. Baklavasını da kolay hale getirdim . Sadece 4 beze ile tek tek hamur açmadan harika bir baklava açtım ve arasına nefis, hafif bir krema üzerinede bolca tereyağı ile enfes bir lezzet ortaya çıktı. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
Laz Böreği nasıl yapılır?




Benim kullandığım tepsi büyük baklava tepsisi. Siz kğçük tepsi kullanmak isterseniz ölçüleri yarı yarıya düşürebilirsiniz.
MALZEMELER:
Hamuru için:
2 Yumurta
100 Gram eritilmiş ılık tereyağı (2 yemek kaşığı)
1 Su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 Paket kabartma tozu
1 Tatlı kaşığı sirke
1 Yemek kaşığı limon suyu
Bir fiske tuz
Yeteri kadar un


Muhallebisi için:
5,5 Su bardağı süt
4 Yemek kaşığı un
2 Yemek kaşığı nişasta
2 Yumurta sarısı
1,5 Su bardağı şeker
1 Yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı karabiber ( bu tatlının özelliğidir. Karabiber yumurta kokusunu

alır)

Açmak için:
Nişasta

Üzeri için:
150 Gram tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:
3,5 Su bardağı su
2,5 Su bardağı şeker
Bir parça limontuzu yada 3-4 damla limon suyu



YAPILIŞI:
*Öncelikle şeker ve suyu tencereye alıp karıştırın ve 20 dakika kaynatın. Sonra üzerine limon tuzu yada suyu ekleyerek 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
*Muhallebisi için tencereye sütü, nişastayı, unu, yumurta sarılarını ve şekeri alıp çırpma teliyle iyice karıştırın.
*Muhallebiyi ocağa alıp, kıvam alana kadar karıştırarak pişirin. Ve ocaktan alın.
*1 Yemek kaşığı tereyağı ekleyip karıştırın. Ara sıra karıştırarak kabuk tutmadan ılımasını sağlayın.
*Ilıyan muhallebinin üzerine karabiber serperek tekrar karıştırın.
*Ben baklavasını tek tek açmak yerine pratik bir şekilde olması için 4 beze ile hazırladım. Sakın tereddüt etmeyin bu baklava hamuru kalın diye pişerken katkat açılacaktı emin olun.
*Baklava hamuru için yoğurma kabına 2 yumurtayı alın üzerine eritilip ılımış tereyağı ekleyin. 1 Su bardağı yoğurt, yarım su bardağı sıvıyağ ekledikten sonra 1 tatlı kaşığı sirke dökün sirkenin üzerine limon suyunu ekleyin kabaracaktır. Kabartma tozu ve çok az tuz ekledikten sonra bütün malzemeleri karıştırın ve azar azar un ilavesi ile yumuşak bir hamur yoğurun.
*Hamurun üzerine temiz bir bez örterek 10 dakika dinlendirin.
*Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya bölün ve merdane ile bol nişasta serperek yuvarlak çay tepsisi kadar açın.
*Açtığınız hamurun üzerine bolca nişasta sürüp bir tarafını içe doğru katlayın ve elinizle nişasta sürün.
*Sonra diğer tarafınıda kapatıp yine nişasta sürün.
*Tekrar diğer uçlarını tek tek kapatarak nişasta sürün.
*Tıpkı zarf şekli verir gigi hamurun 4 ucunu birleştirdikten sonra tersine çevirip bir bezin altında dinlenmeye alın.
*Bu şekilde bütün hamurları hazırlayın ve ilk yaptığınız bezeden başlayarak merdane ile açabildiğiniz kadar açın.
*Baklava hamuru gibi incecik olmasına gerek yok orta kalınlıkta olacak.
*Açtığınız bezenin üzerine tepsiyi otutturup kenarlarını bıçakla kesin.
*Öncelikle tepsi boyutunda kestiğiniz yufkadan başlayarak tepsiye yerleştirin. Kenar parçaları da yerleştirdikten sonra ikinci bezeyi açmaya geçin.
*İkinci bezeyi de yine aynı şekilde açtıktan sonra tepsiye yerleştirin.
*Ilımış muhallebiyi hamurun üzerine dökp yayın.
*Kalan hamurlarıda aynı şekilde açıp tepsiye yerleştirin.
*Tepsinin en üstündeki hamur düzgün olsun ki görüntü bozuk olmasın.
*Üzeri için 150 gram tereyağı (2 yemek kaşığı) eritin ve yağın üzerinde biriken körülşeri alınki baklavanın üzeri kara kara yanık yağ olmasın.
*Laz böreğini dilimledikten sonra üzerine eritilmiş ılık tereyağı gezditin. Yarım su bardağı sıvıyağı da gezdirdikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.
*Fırından çıka laz böreğinin ilk sıcaklığı gittikten sonra (7-8 dakika) üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
*Yaklaşık 1 saat içerisinde şerbetini çekecektir.
*Sonra üzerine bir streç film geçirip dolapta soğumaya bırakın.
*Soğuduktan sonra üzerine kırılmış fındık serperek servis  edin.
*Afiyet şifalar olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...