English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

30 Mayıs 2017 Salı

SEBZELİ YOĞURT ÇORBASI

SEBZELİ YOĞURT ÇORBASI

Ramazan aylarının vazgeçilmezi çorbalar mideyi yumuşatmak adına iftar sofralarımızın olmazsa olmazı.
İç anadolu bölgesinde sıkça yapılan yoğurt çorbası diğer adıyla ayran çorbası düğünlerin de vazgeçilmez lezzetidir. Ev düğünlerine gidildiğinde bu yoğurt çorbası mutlaka olur ve harika bir lezzette olur. Kalabalık ortamdanmıdır yoksa düğünün şenliğindenmidir bilmem ama neden se yoğurt çorbası düğünler de daha bi lezzetli oluyor.
Bizim buralar da içine arpacık soğan , patates, patlıcan, biber katılarak pişirilir çok da severek tüketilir. Ama ben pek fazla sebze katmam sade halini daha çok severim damak zevkine bağlı tabiki :) üzerindeki mis gibi naneli sos evi öyle bir sarıyor ki evi adeta miss gibi kokutuyor çorbayla birleşince tabi nefiss.
Ben naneli sosun içerisine çok az salça koyarım renk katması için isterseniz salça eklemeyebilirsiniz.
Sebzeli yoğurt çorbası nasıl yapılır ?

MALZEMELER:
500 Gr süzme yoğurt yada normal yoğurt
Yarım su bardağı yarma ( buğday )
1 Yumurta
1 Yemek kaşığı un
Tuz
3 Sivri biber
1 Patlıcan
1 Patates
8-10 Arpacık soğan

Üzerine:
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Yemek kaşığı kuru nane
Yarım tatlı kaşığı salça ( olmasa da olur )

YAPILIŞI:
*Öncelikle yarmayı küçük bir tencereye alıp üzerine su çekin ve haşlanmaya bırakın. Hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Haşlanan yarmaları süzgeçten geçirin üzer,ne biraz su dökün soğusun ki yoğurdun içine attığımızda çorba kesilmesin.
*Sebzeleri yıkayıp biberleri uzunlamasına  ikiye kesip ortadan tekrar ikiye kesin. Patlıcanları alacalı soyup onlarıda aynı şekilde dilimleyin. Patatesi soyup kü şeklinde doğrayın. ( 2 kesme şeker büyüklüğünde), arpacık soğanların kabuklarını da soyun. Bir kenar da beklesin çorbanın içerisine katılacak.
* Süzme yoğurdu yada yoğurdu tencereye alıp üzerine 1 Su bardağı su ekleyerek çırpma teliyle yada mikserle çırpın , pütür kalmasın.
*İçine 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı unu ekleyip tekrar çırpın.
*Çırptığınız yoğurdun içine yarmaları ekleyip karıştırın üzerine yeteri kadar su ilave edin  (soğuk su) kıvamı  koyu olmayan ayran kıvamın da olmalı. Doğradığınız sebzeleride içine atın.
*Tencereyi ocağa alıp orta ateşte sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra karıştırmayı bırakabilirsiniz. ( bu işlemi çorba kesilmemesi için yapıyoruz)
*Kaynayan çorbayı bi 15-20 dk daha pişirin. Bu arada tavaya sıvıyağı alıp ısıtın. Üzerine kurunaneyi ve salçayı ekleyip naneyi yakmadan biraz pişirin.
*Pişen çordadan kaseye alıp üzerine naneli sostan gezdirin. Ben sosu direk çorbanın içine döküp karıştırdığım için bu şekilde.
*Afiyet şifalar olsun. Evinizden bereket hiç eksik olmasın. Hayırlı ramazanlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...