Selamun aleyküm arkadaşlar mantarın et kadar besleyici ve vitamin değerinin yüksek olduğunu daha öncede söylemiştim. Protein açısından zengin olan mantarın her türlü yemeği, kahvaltı çeşitleri hazırlanabiliyor. Çok da lezzetli oluyor. Mantar dolması, yapımı pratik lezzeti şahane nefis mi nefis bir alternatif. Daha önceleri Mantar sote, mantarlı omlet, kaşarlı mantar, mantarlı gözleme tariflerimi paylaşmıştım. Onların lezzetide bir ayrı güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim.
Mantar dolması nasıl yapılır?
MALZEMELER:
1 Kilo iri kültür mantarı
200 Gram kıyma
1 Orta boy kuru soğan
3-4 Diş sarımsak
5-6 Yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı su
Bir tutam maydanoz
Karabiber, pulbiber, tuz
Ayrıca:
1 Su bardağı su
1 Tatlı kaşığı salça
Tuz
Üzeri için:
Kaşar peyniri
Domates
Biber
YAPILIŞI:
*Mantarların saplarını çıkarın ve baş kısımlarını akan suyun altında elinizi sürterek soyun.(saplarını yıkamadan poşete koyup kaldırın omlet yapımında kullanabilirsiniz)
*Tavaya yemeklik doğradığınız soğanları ve zeytinyağını alıp soteleyin.
*Üzerine kıymayı ekleyip kavurun.
*Sarımsakları doğrayıp ekleyin.
*Salçayı da ekleyerek tekrar kavurun.
*Baharatları ve tuzunu attıktan sonra yarım bardak su ekleyerek pişmeye bırakın.
*Hafif suyu kalacak şekilde ocaktan alın ve doğranmış maydanozu ekleyip, karıştırın.
*Mantarları uygun bir borcama dizin.
*Mantarların orta kısımlarını kıymalı harç ile doldurun.
*Bir kapta 1 bardak su, salça ve biraz tuzu salça eriyene kadar karıştırın.
*Karışımı mantarların kenarından tepsiye dökün.
*Tepsinin üzerini aleminyum folyo ile kapatıp 200 derecede pişmeye bırakın.
*Bi 30 dakika sonra mantarların pişip pişmediğini çatalla kontrol edin. (folyoyu açarken dikkat edin buhar yüzünüze gelmesin)
*Pişen mantarların üzerine dilimlenmiş domates, biber yada dilimlenmiş kaşar koyarak tekrar fırına verin.
*Domates biberler pişince fırından alın.
*Sıcak olarak servis edin.
*Afiyet şifalar olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder