English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

8 Temmuz 2017 Cumartesi

VİŞNE KONSERVESİ

VİŞNE KONSERVESİ

Vişne konservesi kışın yemeklerin yanına yapabileceğimiz en lezzetli komposto türüdür. Kışın yemeklerimizin yanında daha çok salata seçeneği olduğundan bu tür kompostolar oldukça lezzeti gelecektir. Bu şekilde kaynatarak hazırladığınız konservelerinizi kullanacağınız zaman küçük bir tencerenin içerisine kapağı alta gelecek vaziyette yerleştirip yarıya kadar su dondurun ve 5 dakika kaynattıktan sonra tencereden kavonozu alarak bir bez yardımı ile kapağını açın. Çok pratik bir şekilde açılacaktır. Mevsimindeyken vişne konservelerini fazlaca yaparsanız yazın sıcaklarda da açıp komposto olarakyada vişne suyu olarak tüketebilirsiniz. Ben 2 kilo vişne aldım 4 kavanoz 500 ml' lik doldu. Yani yarım kiloluk kavanozlar yarım kilo vişne alıyor. Vişneler poşetlenip buzluğa da konulabilir fakat yer kapladığı için ben bu şekilde konserveleri tercih ediyorum. Konserve yaparken kapağını her yıl yenilemek gerekir. Çünkü kapak zamanla gevşeme yapıyor. Aksi halde konservelerinizin bozulma olasılığı çok yüksek. Vişne alırken koyu renkli olgunlaşmış vişneleri tercih edin ki aroması ve rengi tam anlamıyla çıksın. Son olarak bir püf nokta daha söyleyeyim kavanozlar kaynatılıp sudan çıkartıldıktan sonra ters olarak tezgaha koyun ve bi yarım saat sonra kavanozu hafif elinizle sallayarak kapağın oturup oturmadığını anlayın. Salladığınızda kavanoz oynuyorsa o konserve bozulur. Tekrar kapağını sıkılayıp kaynatmanız gerekir. Eğer ki salladığınızda oynama olmuyorsa işlem tamamdır.
Vişne konservesi nasıl yapılır?



MALZEMELER:
2 Kilo olgunlaşmış vişne
4 Yemek kaşığı şeker
4 Adet 500 ml'lik kavanoz
Su

YAPILIŞI:
*Vişneleri bol suda yıkayıp saplarını ayıklayın.
*Vişne tanelerini kavanoza yerleştirip elinizle kavanozu sallayarak vişnelerin tam olarak yerleşmesini sağlayın.
*Vişleri kavanozlara yerleştirdikten sonra her bir kavanoza 1 yemek kaşığı şeker koyun.
*Kavanozun içerisine 1 parmak yer kalacak şekilde su doldurun.
*Yeni aldığınız kavanoz kapaklarını kapatıp iyice sıkılayın. Kavanozlarınız yeniyse kapak almanıza gerek yok.
*6. Resimde olduğu gibi kavanozların kapakları alta gelecek şelikde tencereye yerleştirin.
*Tencerenin yarısına kadar su ilave edin ve kaynamaya bırakın.
*Yaklaşık 30 dakika kaynama sonrasında kavanozları bir bez yardımı ile tencereden alıp, tezgahın üzerine ters vaziyette yani kapaklar alta gelecek şekilde koyun.
*Sudan aldığınız kavanozlar biraz hava kaçırıyor gibi olabilir ama endişelenmeyin kavanoz kapaklarını tekrar sıkılamaya çalışın tezgaha ters çevirip ılımasını beklediğiniz kavanozların kapağının oturduğunu anlayacaksınızdır.
*Kapaklarının tuttuğunu anlamak için tezgah üzerindeki kavanozları ılıdıktan sonra hafif elinizle sallayın. Eğerki kapaklarda bi bombelik var ve kavanozlar sallanıyorsa o halde tutmamıştır.
*Tekrar kapaklarını iyice sıkılayıp tencereye alın ve kaynatın. Aynı işlemden tekrar geçirin.



NOT: Yeni bir kavanoz kullanacaksanız kapaklarıda yeni olduğundan değiştirmenize gerek kalmayacaktır.
Eğer ki evinizde kavanoz varsa onlara yeni kavanoz kapakları almayı ihmal etmeyiniz. Aksi halde konserveniz bozulur.
Kavanozlarınızı kapatırken çok sıkı kapatmanız şart.
Kaynayan kavanozları aldıktan sonra tekrar kapağını kapatıp ters çevirerek tezgahta bekletmelisiniz.
Mutlaka kavanozlar ılımaya yakın ters vaziyetteyken elinizle sallayarak kapağın oturduğunu test edin.
*Hazırlanan konserveleri kışın komposto olarak kullanacağınız zaman küçük bir tencereye kavanozu ters çevirerek koyun ve yarısına kadar su koyup 5 dakika kaynatın. Sudan alıp bezle kapağı açın ve başka bir tencereye boşaltıp üzerine 2 kavanoz su ekleyerek kaynamaya bırakın yaklaşık 15 dakika kadar. Dilediğiniz gibi şeker ilevesiyle karıştırdıktan sonra ocaktan alın.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...