English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

8 Nisan 2017 Cumartesi

ERİŞTE / ERİŞTE PİLAVI

ERİŞTE / ERİŞTE PİLAVI

yöreler arasında isimleri değişen erişte yada kesme çok lezzetli ve besin değeri yüksek bir gıdadır. Un, tuz, yumurta karışımı olan hamur bezelere alınarak küçük yuvarlak tepsi büyüklüğünde  ve 1 cm kalınlığında açılarak teflon tavada yada sacda çok hafif çiğliği gitmesi için pişirilir yada bezlerin üzerine serilip bir müddet bekletip içinin çekmesi sağlanır. 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir. Sonra şeritler üst üste konup kibrit çöpü gibi kesilir ve bezlerin üzerine serilerek 3-4 gün kuruması sağlanır. Kuruyan erişteler uygun bidon yada kavanozlara konulup 1-2 yıl saklanabilir. EL yapımı eriştenin lezzeti makarna yada pilavı tutmaz çok ayrı nefis bir lezzete sahiptir. İsterseniz erişteleri biraz daha kalın keserek kurutup, kullanacağınız zaman suda haşlayıp süzerek, sarımsaklı yoğurt içerisine kaoup karıştırarak ve serviz tabağına alıp üzerine salçalı sos dökerek çok nefis bir kesme mantı elde edebilirsiniz.
Erişte / Kesma aslında bir tür ev yapımı makarnadır. Erişte pilavını yaparken  tencereye bir miktar tereyağı alınıp eritilir üzerine erişteler eklenip kavurulur. Sıcak su ve tuz eklenerek ağzı kapalı şekilde kısık ateşte suyu çekene dek  pişirilir.
Erişte kesim zamanı tüm aşamalarıyla eriştenin nasıl yapıldığını paylaşacağım inşallah
Erişteyi isteğe bağlı peynir ve ceviz ekleyerek de pişirebilirsiniz. Bence eriştenin her hali mükemmel 😊 Neyse arkadaşlar çok konuştum geçelim Erişte tarifine 😁
Erişte / Kesme nasıl yapılır ?

MALZEMELER:

1 Kase erişte
2 Yemek kaş tereyağı
Tuz, su
İsteğe bağlı peynir, ceviz

YAPILIŞI :
öncelikle erişteyi bir tepsiye alıp fırına verip kızartalım. Sonra tencereye su koyup biraz tuz atalım su kaynadıktan sonra kızaran erişteleri suyun içine atalım ve tıpkı makarna gibi haşlayalım. Pişen erişteleri süzgeç yardımı ile süzelim.
tencereye tereyağı alıp erittikten sonra erişteleri ekleyip 2 dk karıştıralım isteğe  bağlı peynir ve ceviz de eklenip karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun.

NOT:
Erişteye tereyağını fazla kullanırsak çok daha lezzetli olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...