English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

14 Mayıs 2017 Pazar

İÇLİ KÖFTE / HAŞLANMIŞ

İÇLİ KÖFTE / HAŞLANMIŞ

Sırtından vurana kızma,  ona güvenip arkanı dönen sensin.
Arkandan konuşana da darılma, onu insan yerine koyan yine sensin!

Niceleri geldi, neler istediler.
Sonunda dünyayı bırakıp gittiler
Sen hiç gitmeyecek gibisin,  değil mi?
O gidenlerde hep senin gibiydiler.
                                           Ö.HAYYAM

içli köfte yapımı zor görünse de eliniz alıştığında kolaylıkla yapabilirsiniz. İlk yaptığınızın dışı kalın olabilir, zamanla inceltirsiniz. Elinizi korkak alıştırmayın,  ya olmazsa demeyin ve deneyin 😊 böylelikle ustalalacaksınız inşallah.
İçli köftenin kalan hamurundan küçük yuvarlaklar yapıp yalancı tuvarlak çorbası yapabilirsiniz. Oda ekşili ve acılı olunca nefis oluyor yakın zaman da çorbanın tarifini de vereceğim inşallah 😉 şimdi gelelim tarifimize.
İçli köfte nasıl yapılır?



MALZEMELER :
Dışı için:
😍1 kg çiğköftelik ince bulgur
😍yarım su bardağı irmik
😍3 orta boy haşlayıp ezilmiş patates
😍1 yumurta
😍2 yemek kaşığı un
😍1 tatlı kaşığı tuz
Islatmak için: 5 su bardak ılık su

İçi için:
😍1 kg kıyma
😍7-8 orta boy kurusoğan
😍1 yemek kaşığı domates-biber salçası
😍yarım pk margarin yada tereyağı
😍tuz, karabiber, pulbiber

Sosu için :
😍4 yemek kaşığı sıvıyağ
😍2 tatlı kaşığı salça
😍yarım çay bar su





YAPILIŞI :
*Bulgur ve irmiği suyla ıslatıp şişmeye bırakın.
*Soğanları yemeklik doğrayıp tencereye alın. Margarini ekleyip soğanları soteleyin ve kıymayı ekleyip, kavurun.
(harcı mutlaka katı yağ ile yapın çünkü için donması gerek rahatlıkla köfteyi oluşturabilmek için)
*Baharatları da ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
*Şişmeye bıraktığınız bulgurun içine haşlayıp ezilmiş patatesi ekleyip yoğurun gerektikçe su ilavesi yapın. Hamur yumuşayınca yumurtayı, tuzu, unu ekleyip sakız gibi olana kadar yoğurun. Kıvamına göre un ilavesi yapabilirsiniz.
*Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar alıp yuvarlayın. Baş parmağınızı hamurun ortasına bastırıp oyarak ister yuvarlak,  ister oval şekil verin. Sağ baş patçrmağınızla çevirip bastırırken,  sol avucunuzu da tersi yöne hareket ettirin.
*Hamur incelince içine soğuyan kıymadan koyup ağzını dikkatlice kapatın. Şekil vermek için düzeltmeler yapabilirsiniz.😉
*Köftelerin yapım aşaması bittikten sonra tencereye bolca su koyup kaynamaya bırakın ve biraz tuz atın.
*Köftelerin dağılmaması için suya yavaşça bırakın.
*Köftelerin piştiğini anlamak için köfteler havalanıp suyun üzerine çıkmaya başlayacak o zaman delikli kevgir ile köfteleri yavaşça çıkarıp servis tabağına alın.
*Sos için tavaya sıvıyağı alıp ısınınca salçayı ekleyip biraz kavurun ve suyu ekleyin 2 dk pişirip ocaktan alın ve Köftelerin üzerine gezdirin.
*Limon, maydanoz, domates, turp, ayran ile servis edebilirsiniz.😊
*Afiyet şifalar olsun.  Şükrünüz bol olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...