Mutfaklarımızda toz olarak kullandığımız zerdeçalın bitki hali zencefile benzer. Diğer adıyla hint safranı olarak bilinen zerdeçalın faydaları saymakla bitmez. En faydalı özelliği ise, kansere karşı etkili olduğu söylentisi. Bu sebeple çağımızda çoğalmış olan kanser hastalığından elimizden geldiğince uzaklaşabilmek adına az da olsa yemek, tatlı ve tuzlu pastalarda zerdeçal kullanmayı ihmal etmeyelim. Mesela pirinç bilavı yaparken pilavın suyuna çok az zerdeçal ekleyerek hem farklı görsellikte, hem de daha lezzetli bir pilav elde etmiş olursunuz. Yada böyle sütlaç yaparken bir miktar içerisine zerdeçal atarak kullanabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise tuzlu kurabiyelerin içine eklemektir. Zerdeçalın tadını soracak olursanız yaptığınız tatlı, pasta ve yemeklerde çok fazla kullanmadığınız takdirde harika bir kokusu ve lezzeti var. Deneyecek olanlara kolaylıklar diliyorum. Sevgi ve saygıyla kalın 😊
Zerdeçallı sütlaç nasıl yapılır?
MALZEMELER:
2 Litre süt
1,5 Su bardağı pirinç
1,5 Su bardağı şeker
1 Tatlı kaşığı toz zerdeçal
Bir fiske tuz
YAPILIŞI:
*Sütü tencereye alıp, kaynamaya bırakın.
*Süt kaynarken, pirinci yıkayıp bir kaba alın ve üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyerek bekletin.
*Süt kaynayınca, ıslattığınız pirinçleri suyuyla beraber süte ekleyin.
*Pirinçler açılana kadar pişirin.
*Üzerine şekeri, tuzu ve elenmiş zerdeçalı ekleyerek karıştırın.
*1-2 Dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
*Uygun kaselere boşaltıp, bir kenerda ılıması için bekletin.
*Sonra dolaba kaldırın ve soğuyunca servis edin.
*Afiyet şifalar olsun. Bereketli olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder