English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

13 Haziran 2017 Salı

ÇİLEKLİ TURTA / 9 KAŞIK TURTA

ÇİLEKLİ TURTA / 9 KAŞIK TURTA

Selamun aleyküm arkadaşlar Hz. Yunus' un hayatını okuduğum da beni çok etkilemişti. Aklım da kaldığı kadarıyla kısaca sizlerede anlatmak isterim. Rabbimin lütfundan sual olunmaz.
Hz. Yunus Asurluların başkenti olan bugün Musul olarak bildiğimiz Ninova şehrinin sapkınlığa düşmüş halkına peygamber olarak gönderilmiştir. Ninova halkı  ticaretle uğraşan zengin bir ahaliydi. Bu zenginlik halkın gözünü kamaştırmış , doğru yoldan ayrılmalarına sebep olmuştu. Hz. Yunus Ninovalılar' ın Allaha'a iman etmelerini ve putlara tapmamalarını öğütledi. Ancak Hz. Yunus'a çokça küfürler edildi.  33 yıl boyunca yılmadan, yorulmadan, sabırla onları Allah yoluna davet etti. Allah'ın emri ile belli bir zaman sonra başlarına bir felaket geleceğini anlattı. Hz yunus' un söylediklerine inanan sayısı çok azdı. Hz. Yunus Allah' tan izin almayarak kavimden ayrıldı. Felaket günü yaklaşıyor herkes Hz. Yunus' u anıyordu fakat kimse Hz. Yunus'a ulaşamıyordu. Hz. Yunus bir gemiye bindi. Diğer yolcularla birlikte gemi denize açıldı.
Bu arada Ninova çok hareketliydi. Çünkü Hz. Yunus' un söyledikleri başlarına geliyordu. Gündüz aniden güneş gidip her taraf aniden karanlığa bürünmüştü.Etrafta çok korkunç sesler vardı. Şehirdeki putları kırdılar ve Allah'a dua etmeye, yalvarmaya başladılar. Allah dualarını kabul etti ve beklenen felaket gerçekleşmedi. Hz. Yunus gemideydi. Ve nasıl olduysa gemi gitmiyordu. Gemi batmak üzereydi. Aralarında kura çektiler ve bir kişiyi gemiden atacaklardı. Kurada Hz. Yunus çıktı. Tekrar kura çekildi ve yine Hz. Yunus çıktı. Allah'ın izni olmadan kavim'den ayrıldığı için yaptığı hata hiç aklından çıkmıyordu. Gömleğini çıkarttı ve tövbe ederek  kendini engin sulara bıraktı. Yüce Allah Hz. Yunus'un tövbesini kabul etti ve onu kurtarması için büyük bir balık gönderdi. Hz. Yunus denizin sularına gömüldüğünde, balık Hz. Yunus'u yuttu. Yunus Aleyhisselam balığın karnında sağ, aklı başında ve şuuru yerindeydi. Blığın karanlık karnında çok üzgün vaziyette Allah'tan af diledi. Hz. Yunus zikre devam etti. '' La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin'' duasını sürekli okudu. Balığın karnında 3-7 yada 40 gün kaldıktan sonra kurtuluşa erdi. Balık Hz. Yunusu kıyıya yanaşıp bıraktı. Hz. Yunus uzun bir yolculuk sonrası tekrar Ninova'ya döndü. Hz. Yunus büyük bir sevgi ve saygı ile karşılandı. Baktı ki putlar yok olmuş , kavim sadece Allah'a ibadet ediyordu. Ninovalılar doğru yolu bulmuştu. Hz. Yunus buna çok sevinmişti. Gördükleri onu çok etkilemişti, Şükretti.Hz. Yunus uzun yıllar kavmiyle birlikte Allah' a ibadet ederek yaşadı. Ölümü yaklaştığı zaman Ninova'dan ayrıldı. Daha sonra bilinmeyen bir tarihte , bilinmeyen bir yerde öldü.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Çilekli turta nasıl yapılır?

MALZEMELER:
4 Yumurta
9 Yemek kaşığı şeker
9 Yemek kaşığı süt
9 Yemek kaşığı sıvıyağ
9 Yemek kaşığı un
Yarım paket kabartma tozu
Bir fiske tuz

Sosu:
125 Ml. su
125 Ml. çilek suyu
2 Yemek kaşığı buğday nişastası
3 Yemak kaşığı şeker

Üzerine: Yarım kg çilek

YAPILIŞI :
*Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Diğer malzemeleride ekleyerek tekrar çırpın.
*Margarinle yağlayıp, unladığınız tart kalıbına dökün ve önceden ısıtılmış fırına sürüp 170 derecede pembeleşene kadar pişirin.
*Turnayı soğumaya bırakın.  Tencereye çilek suyunu, suyu,  şekeri ve nişastayı alıp iyice karıştırın.
*Turtayı servis tabağına ters çevirin. (ortası çukur olmalı, kalıbınız çukur değilse bıçakla çukurlaştırın)
*Çilek peltesi koyulaşınca ocaktan alın. 5 dakika sonra turtanın çukur kısmına döküp, düzeltin.
*Ayıklayıp, yıkadıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri peltenin üzerine yerleştirip soğumaya bırakın.Soğuyan turtayı dilimleyip servis edin.
*Afiyet şifalar olsun.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...