English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

22 Haziran 2017 Perşembe

GÜLLAÇ

GÜLLAÇ

Allah der ki; Kimi benden çok seversen onu senden alırım... Ve ekler; ''Onsuz yaşayamam'' deme, Seni onsuz da yaşatırım. Ve mevsim geçer, gölge veren ağaçların dallarıkurur, sabır taşar, canından saydığın yar bile bir gün el olur, aklın şaşar.
Dostun düşmana dönüşür, düşman kalkar dost olur, öyle garip bir dünya. Olmaz dediğin ne varsa hepsi olur... ''Düşmem'' dersin düşersin. ''Şaşmam'' dersin şaşarsın. En garibi de budur ya. ''Öldüm'' der durur, yinede yaşarsın...
                                                                                                                                       HZ. MEVLANA

Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlısı gülleç' ın gelenek haline gelmesi ne kadar mutluluk verici bir kültürdür. Osmanlımızdan bu günümüze kadar gelen bu nefis tatlının zamanı Ramazan bittiğinde geçip gidiyor. Bir dahaki Ramazan ayına kadar güllaç yapraklarını bulma şansımız olmuyor. Ramazanın bitimine az bir zaman kala bu nefis güllaç tan yapıp yemeden bayram tatlılarına geçmeyelim 😉
Güllaç nasıl yapılır ?



MALZEMELER:
12 Yaprak güllaç
7 Su bardağı süt
2 Su bardağı şeker ( damak zevkinize göre ayarlayın )
1 Yemek kaşığı gül suyu

İçi için:
Ceviz içi

YAPILIŞI:
*Sütü ocağa alın ve kaynamaya yakın şekeri ekleyip karıştırın. Şeker eriyince ocaktan al ve gül suyunu ekleyin.
*Güllaç yaprağının birini geniş bir tepsiye alıp, üzerine 2 kepçe süt dökerek her yerinin yumuşamasını sağlayın ve tepsiye döşeyin.
*Bu şekilde güllaç yapraklarını sütle ıslatıp 6 kat tepsiye yerleştirdikten sonra irili çekilmiş cevizi serpin ve kalan 6 güllaç yaprağını da sütle ıslatarak döşeyin.
*Kalan sütü ve tepsideki sütü birleştirip, gülacın üzerine tamamını dökün.
*Güllaç tepsisinin üzerini streç flimle kapatarak dolaba koyun ve en az 2 saat dinlendirin.
*Dilimleyip, üzerini antep fıstığı, nar, kiraz, çilek, nane yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
*Afiyet şifalar olsun.

NOT: Güllaç yapıldıktan sonra en az 3 gün dayanır. Aksi halde tadı değişip, bozulur.
Güllaç' ı bir gece bekletirseniz sütünü çeker daha lezzetli olur.





2 yorum:

  1. Her zamanki gibi muhteşem bir görüntü ellerinize sağlık afiyet olsun. Hayırlı cumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun sizlerede hayırlı cumalar, hayırlı bayramlar :)

      Sil

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...