English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

12 Haziran 2017 Pazartesi

KAYMAKLI, CEVİZLİ GÜLLAÇ

KAYMAKLI, CEVİZLİ GÜLLAÇ

Merhaba arkadaşlar Ramazan aylarının vazgeçilmez hafif ve sütlü tatlısı güllacı kaymaklı, cevizli hali ile denedinizmi hiç ?
Denemediyseniz hiç durmayın hemen deneyin derim.  Güllaç Ramazan yaklaştıkça görmeye başladığımız, ramazan boyunca saltanatını sürep sonra yine ortadan kaybolan nefis bir tatlı. Az malzemeyle çok büyük işler başarılabileceğinin en leziz kanıtı. Mısır nişastası, un ve suyun muhteşem uyumunun eseri .
Literatürdeki bilgilere göre , bundan yaklaşık 600 yıl çnce Osmanlı zamanında yaşayan insanların mısır nişastasını saklama çabasıyla ortaya çıkmıştır. Çuvallarla alınan nişasta bozulmasın, böceklenmesin, rutubetten zarar görmesin diye nasıl saklanacağı düşünülürken, akıllara biraz un ve su ile karıştırılarak yufka şeklinde saklamak gelir. Bu sayede nişastanın uçuşup , dağılmayacağı ve daha geç bozulacağı düşünülür. İlk güllaç yaprakları bu şekilde hazırlanıp evlerde saklanmaya başlanır.Nişasta kullanılması gerektiğinde ise güllacın sert yaprakları koparılıp ufalanarak nişasta niyetine kullanılırmış. Gün olmuş bu nişasta yapraklarını ıslatmak gelmiş akıllarına burda devreye süt ve gül suyu girmiş tabi. Artık yapraklar tasarruf amaçlı saklanmaktan çıkıp, sofraların baş tacı olmuş. Ceviz ve nar gibi malzemelerle zenginleşmesiyle saray mutfaklarında yer almaya başlamış. İçindeki gül suyundan dolayı '' güllü aş ''  denmiş adına . Tıpkı sütlü aş denilip sitlaç ismine dönüldüğü gibi güllü aş ' da güllaç ismine dönmüş....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaymaklı, cevizli güllaç nasıl yapılır?

MALZEMELER:
1 Paket güllaç (10-12 yaprak)
2 Litre süt
1 Su bardağı şeker
250 Gram kaymak
Ceviz içi
Gül suyu ( isteğe bağlı )






YAPILIŞI:
*Sütü tencereye alıp yoğurt mayalama derecesine gelecek şekilde ısıtın. Yani ılık ile sıcak arası.
*Sütün içerisine şekeri atıp karıştırın.
*Güllaç yapraklarını tek tek sütle ıslatarak yumuşatın ve her yaprağı ortadan ikiye ayırıp kenar kısmına kaymak ve ceviz serperek rulo yapın. Sonra kendi etrafında döndererek gül şekli verip tepsiye dizin.
*Ben bir yaprak güllacı ikiye katlayarak sardım kalın olmasını istediğim için isterseniz böyle de yapabilirsiniz.
*Güllaç yapraklarıyla sarma işleminiz bittikten sonra tencerede kalan sütü güllaçların üzerine dökün.
*Tepsinin üzerine streç film örterek dolaba kaldırın 2-3 saat sonra yenilebilecek durumda olsa da 1 gece bekleyip sütü çektikten sonra yenmesi daha güzel olacaktır.
*Hazır olan güllacı servis tabağına alıp dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
*Afiyet şifalar olsun. Evlerinizden sağlık, huzur, bereket hiç eksik olmasın.




4 yorum:

  1. Wowww bu ne muhteşem bir görüntü Maşallah ellerinize sağlık afiyet olsun. Arkadaki manzarada süper :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkür ederim �� manzara evimin karşısından bir görünüm ���� bende çok seviyorum hayırlı akşamlar ��

      Sil
  2. Ellerinize sağlık ebru hanım ramazanda mükemmel gitti��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim 😊 Afiyet şifalar olsun 🌸

      Sil

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...