English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
.

8 Haziran 2017 Perşembe

YALANCI TUVARLAK

YALANCI TUVARLAK

Merhaba arkadaşlar iftar sofralarınız için hem doyurucu hem lezzetli olan yalancı tuvarlak tarifim ile geldim. Bir nevi çorba aslında genel olarak iç anadolu bölgesinde yapılan bu nefis lezzetin adının yalancı tuvarlak olmasının sebebi, köftesinin içinde kıyma yada et olmayışı. Bir de eskiler yuvarlağa tuvarlak derlermiş :)  ismide bu şekilde türemiş adıda kendi kadar şirin olan bu çorbayı denemnizi şiddetle tavsiye ederim. Acı ve ekşi seviyorsanız biraz miktarını arttırarak mis gibi nane kokulu bu pratik çorbayı tekar takrar yapacağınızı umuyorum. Hatta içli köfte yaptıktan sonra elinizde hamur kalırsa değerlendirmek amaçlı onlardan küçük misketler halinde yuvarlaklar yapıp yalancı tuvarlak çorbası yapabilirsiniz. Hemen yapmayacaksanız buzdolabı poşetlerine koyup kaldırarak kullanacağınız zaman çıkartıp çorbanızı kolaylıkla yapabilirsiniz. Güzel anadolu insanları yokluk zamanlarında ne de güzel , leziz yemekler ortaya çıkarmışlar. Emektar annelerimizin ellerine bedenine sağlık olsun Rabbim acılarını göstermesin inşaAllah AMİN.
Yalancı tuvarlak çorbası nasıl yapılır ?


MALZEMELER:
Köftesi için:
1 Su bardağı ince bulgur ( düğü )
2 Yemek kaşığı un
1 Yumurta
Tuz, yarım çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pulbiber ( acısını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
1 Tatlı kaşığı salça
1 Kuru soğan

Çorbası için:
1 Yemek kaşığı salça
1 Yemek kaşığı kuru nane
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 Litre su ( 10 su bardağı )
Pulbiberi, limon tuzu ( isteğe bağlı )
Tuz

YAPILIŞI :
*Köftesi için ince bulguru yoğurma kabına alın. Üzerine biraz sıcak su döküp ağzını bir tepsi ile kapatarak yaklaşık 10 dakika bekletin.
*Sonra tepsiyi kaldırıp ince bulgurun üzerine 1 kuru soğanı minik minik doğrayın yada rendeleyin. Salçayı, yumurtayı, unu, baharatları ve tuzunu atarak yoğurun kuru olursa azar azar su ilavesiyle yumuşatın yada elinizi suya batırarak yoğurun.
*Hamur haline gelip bütünleşecektir. Eğer ki unu az gelirse çok az un ilavesiyle tekrar yoğurun. Hamuru yuvarlarken dağılmamsı gerekir.
*Bir tesiye hafiften un serpin ve hamurdan küçük parçalar alarak elinizde yuvarlak misketler yapın.
*Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Bir tencereye sıvıyağı alıp üzerine salça ve naneyi ekleyip hafig kavurun ve 2 litre suyu üzerine döküp tuzunu atın. Acı ve ekşi bu çorbaya çok yakışıyor eğerki seviyorsanız biraz pulbiberi ve 1-2 diş limon tuzu ekleyip bi 10 dakika çorbayı kaynamaya bırakın.
*Sonrasında yuvarladığınız minik köfteleri çorbanın içerisine döküp biraz karıştırın. Ve pişmeye bırakın.
*Yaklaşık 20-25 dakika içerisinde çorba özlenecektir. Özlenen çorbayı ocaktan alıp servis edebilirsiniz.
*Afiyet şifalar olsun . Şükrünüz bol olsun.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

AÇMA

AÇMA Bir insana sadece sözleri ile koşulsuz güvenmek en büyük acizliktir. Akıllı insan söz ve davranışta tutarlılık arar. ------------...